1 Nisan 2017 Cumartesi

Gülihan Pilavi

Selamün aleyküm,

Son bir senedir her yapışım da bir yenilik katip sonun da oldu bu dediğim tavuklu pilav tarifimi sizlerle de paylaşmak istedim. Her yemek de değişiklik yapmayı uydurmayı çok seviyorum. Tarif aslında bildiğimiz havuçlu pilavdı sonra dur bi şunu ekliyelim bunu ekliyeyim derken tarifi tamamladım. Yiyenlerin güzel yorumları da tabi bu kararımı etkiledi :-).

Korili pilav

Gülihan Pilavı
Malzemeler ( 8-10 kişilik )


Pilav için: 6 bardak iri taneli pilavlik pirinç, 4 orta boy havuç, 3 orta boy soğan, 3 diş sarmısak, silme kaşık tereyağı, 3/4 çay bardağı sıvı yağ, 1 silme yemek kaşığı tuz, 1 silme yemek kaşığı kori, 1 sileme tatlı kaşığı zerdeçal, 2 tane küp şeker.

Tavuk için: 1 bütün tavuk (1,5 kg kadar), 2 bütün tavuk fakat göğsü alınmış olucak ( 1 tanesi 1,5 kg kadar), 1 tepeleme tatlı kaşığı kori, zerdeçal, karabiber, sumak, kırmızı biber, nane, kekik, 1 silme yemek kaşığı tuz, 1 orta boy soğan, yarım çay bardağı su ve sıvı yağ. 
Korili tavuk


Eğer tane tane bir pilavınız olsun isterseniz ilk olarak mutlaka iri taneli kaliteli bir pirinç seçmelisiniz ikincisi pilavı pişirmeden 3-4 saat önce 6 bardak pirinci bir kaba alıyoruz 1 yemek kaşığı​ kadar tuz ekleyip tepeleme kaynar su ekleyip bekletiyoruz. Hemen sonrasında tavukları temizliyoruz 1 tavugu tam göğsünden bıçakla bölüyoruz tavuk bütün ama göğüsünden ayrılmış oluyor. Diğer iki tavuğun göğsünü ayırıyoruz. Soğanı rondo da iyice kıyıyoruz. Tüm baharatları suyu ve sıvı yağı tavukların sığacağı bir kabın içinde karıştırıyoruz. Sonra tavukları tek tek elimizle bu harç ile ovalıyoruz her yerine sürüp sosu yediriyoruz. Tavukları bu şekilde en az 1 saat buzdolap da üzerini kapatarak dinlendiriyoruz. 

Tavuk iyice dinlenince firini son ayara açıp ısıtıyoruz tavuğa tekrar sosu iyice boca ediyoruz. Özellikle iç kısımlarına bolca sürüyoruz. Tepsiye derisi aşağı şekilde kalıcak biçimde yerleştiriyoruz. Fırına bu şekilde 15 dk bırakıyoruz. 15 dk sonra çıkarıp üzerini alemimfolyo ile kapatıyoruz. Bu şekilde tavuk pişene kadar yaklaşık 30-40 dk 200 derece de fırının ortasın da pişiriyoruz. Tavuk etleri pişince alemimfolyoyu açıyoruz. Fırının fan ve izgara ayarını açıp en yüksek derece de fırının ızgara kısmına yakın kademede tavuk nar gibi kızarana kadar pişirip iç kısmı pişince tavukların deri kısmını çevirip tekrar nar gibi kızartıyoruz. Hu aşamada dikkatlı olun tavuk yanabilir her fırının ayarı farklıdır benim fırın bu aşama da erken yakıyor. 

Tabi tavuk fırında 30-40 dk pişme aşamasın da iken pilavı hazırlıyoruz. Havuçları kalın rende kısmında rendelıyoruz benim rondomun rende kısmında biraz kalınca rendelıyor bu daha iyi oluyor havuç çok pişip kaybolmuyor nede ağıza kıtır kıtır kalmıyor. Soğanları ve sarmısağı rondoda incecik çok çok ince çekiyoruz. Sıvı yağı tenceremize döküyoruz. Ardından havuçu rengi çıkana kadar çokda öldürmeden kavuruyoruz. Daha sonra soğanı ve sarmısağı ekleyip biraz kavuruyoruz. Sonra pirinci yıkayıp süzüp ekliyoruz. Kori, zerdeçal,tuzu da ekliyoruz biraz kavuruyoruz. 2 küp şekeri ve tereyağını ekleyip 6 bardak suyu ekleyip kaynayınca altını kısıp pişiriyoruz.

İkisinide servisden yarım saat önce yapıp yarım saat dinlendiriyoruz. 
Taze fasulye

Bu yemeğin asıl güzelliği büyükçe bir tepsi ile ikram edilmesinde. Önce tavukları tepsiye yerleştiriyoruz. Sonra pilavi çevresine koyuyoruz. Sonra tavuk tepsisinde ki yağı pilavın tavuğun üzerine gezdiriyoruz ikram ederken kaşığı dibinden daldırıp tavuk sosunuda almaya gayret ederseniz çok lezzetli olur biz ailecek olduğumuzda kaşığı daldırıp tepsiden yiyoruz :-). 

Gün sofrası
Ben son zamanlarda gelen misafirlimi bu pilavı yaptım hele bide pirinciniz kaliteli ise tane tane oluyor. Pilav ve tavuk sunumu ile bir kere göze doygunluk veriyor. Bu yemeği yemek masasın da değilde yer sofrasında ikram etmeyi tercih ediyorum çünkü asıl keyfi orda çıkıyor. Ben  öğleden sonra davet etiğim komşularıma şu şekilde bir menü hazırladım;

Mercimek çorbası
Gülihan pilavı
Yoğurtlu Közlenmış kırmızı biber
Salata
Cevizli Kadayıf Tatlısı

Gün için menü;

Mercimek çorbası
Gülihan Pilavı
Cacık
Taze fasulye kavurması
Turşu
Salata
Tiraliçe
Un helvası (saray helvası)

Taze fasulye

Akşam yemeği menüsü; 
Mercimek çorbası
Gülihan pilavı
Zeytinyağlı taze fasulye
Cacık
Salata 
Turşu

Pilav ve tavuk o kadar doyurucu ki yanına çok çeşit yapmaya gerek yok. Misafirler bol bol pilavdan tadıyorlar. 

Elbete buna benzer yemekler var adını gülihan pilavı koydum diye tescillenmiş değilim tabi ki Osmanlı mutfağında soğanlı pilav var annem de kaplama denilen daha çok bizim yöredeki insanların Lazların bildiği bir yemek olan soğanlı pilav benzeyen bir çeşit de biliyorum. Zaten pilava sarmısak fikrini Yunus Emre akkor Bey'in bir programında gördüm buda benceli bir pilav tarifi olarak sizlerle paylaştım.

Hayırlı günler

2 yorum:

  1. Ellerine saglik canim özlemisiz senin yemeklerini ☺

    YanıtlaSil

bir hesabınız olmasa da Anonim olarak fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorumunuz için Teşekkür ederim.