10 Eylül 2016 Cumartesi

Çıtır çıtır Baklava Püf noktası

Selamün Aleyküm,

Bayram telaşları her evde başladı bile dip köşe temizlik ve meşhur baklavalar, burmalar bir sürü çeşit tatlılar. 

Baklava


Annem (yukardaki resim ramazan bayramında annemin köye gitmemiz  şerefimize damadına açtığı baklava:)) baklava açma konusunda efsane olsa da malesef kızı olarak ben açma konusunda henüz ilerleme sağlıyamadım inşallah bir daha ki seneye. 

Bugün Allah razı olsun komşumuz kendisine baklava açarken bende yamaklık yaparken bir tepside bana yapıverdi sağolsun. 




Bir diğer komşumuz bugün süper bir pişirme önerisi verdi daha önce hiç duymamıştım bizde bu sene bu şekilde pişirip deneyelim dedik şuan elektirikler kesildiği için henüz pişirdim ama bu yöntemle maşallah her katı tek tek açıldı. 
  

Baklava nasıl yapılır tarifinden ziyade nasıl pişirip şerpetlenir kısmının tarifi bu baklavamız klasik hamur ve açma şekli ile hazırlanan fındıklı baklava. 


Baklavanin püf noktası şu pişirmeden 1 saat önce baklavayı bolca sıvıyağ ile 1,5 su bardağı kadar yada tepsiniz büyükse sıvı yağ baklavanın kenarından taşıcak kadar bolca sıvı yağ döküp tepsiyi hafifçe nazikçe saladıkdan sonra 1 saat dinlendiriyoruz . 1 saat sonra fırını 5 dk önce açıyoruz ki hafif ısınsın bu arada 2 kaşık tereyağını eritiyoruz asla yakmıyoruz sadece eritme bunuda üzerine gezdirip fırına veriyoruz yaklaşık 45 dk kabara kabara tane tane katı ile mis gibi pişiyor. Rengi altın sarısını biraz geçince ( isteğe göre değişir bu renk olayı kimisi kavruk sever) hemen tepsiyi çok kalınca bi bezle tutup çıkarıp bir kapak yardımı ile ama kapağı çok bastırırsanız baklavanın sekli bozulur hava söner sakin bastırmayın zaten baklava kolayca düşmez. Hemen fırından çıktığı gibi dikkatlıce fazla yağı bi kaba alıyoruz bu yağla tekrar bir baklava daha pişebiliyor. Tabiki makul seviyede sıvı yağıda tepside bırakıp dinendiriyoruz.


Ben Pazar gecesi inşallah şerbetlicem şerbet sıcak-ılık arası baklava soğuk olucak. 
Şerbeti için: 3 su bardağı şeker, 3 bardak su, bir kaç damla limon, bir fiske tuz. 

Şeker, su, tuzu tencere de iyice karıştırıp ocağa alıyoruz. Şekerer eriyene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynadıkdan sonra yaklaşık 30 dk içinde kıvama gelmeye başlar bu süre her ocakda kişide değişir. Kıcamlı ağdalı bir şerbeti olucak limonu ocakdan almadan 10-15 dk önce 3-5 damla damlatıyoruz. 

Altını kapatıp 5-10 dk bekletiyoruz ve hemen tatlının üzerine gezdiriyoruz. Böylece mis gibi baklavamız hazır :). 

Şimdiden hayır dolu bir Kurban Bahranız olsun inşallah. 








3 yorum:

  1. Aleyküm selam ellerinize sağlık güzel ve afiyetli bir bayram dilerim arkadaşım sevgilerimle şimdiden iyi bayramlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun arkadaşım :)))

      Sil
  2. of of , hamile olduktan sonra daha çekici geliyor bu görseller, instagramda olsun blogda olsun insanın iştahı kabarıyor yahu :) elinize sağlık...

    YanıtlaSil

bir hesabınız olmasa da Anonim olarak fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorumunuz için Teşekkür ederim.