6 Kasım 2015 Cuma

Kışlık Hazırlıklar 1 -Turşu Nasıl Yapılır?-

turşu tarif

Selamün Aleyküm,

Ramazandan sona tatil, kış hazırlıkları, yeni kursa başlangıç derken uzunca oldu. Tekrar Selamün  aleyküm :)

Kışın en güzel hazırlıklardan başı çekenlerden biri turşu sanırım. 2 Hafta önce turşuluk malzemeleri alıp turşularımı kurdum. Yenebilecek kıvama bir tık kalmış olsa da bu akşam soframızda yerini alabilecek kıvama gelmış.

Turşu Nasıl Yapılır ?


Hem Karışık hem de taze fasulye turşusu kurdum. Tarife yazmadım ama ben tat versin diye bir parça pırasa ve kırmızı biber koydum.

Salatalık Turşusu

Pazarda salatalık turşusu için satılan turşuluk salatalıklar var onlarda tabiki normal salatalıktan farklı.

3 Kilo Salatalık turşusu( 5 kiloluk bidona tam denk geliyor)
1 Baş Sarmısak
1 çay bardağı sirke
5 yemek kaşığı kaya tuzu
İsteğe bağlı acı küçük turşuluk biberler 
İsteğe bağlı  kereviz yaprağı veya sapı
1 baş soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 silme yemek kaşığı şeker
bidonu dolduracak kadar kayanatılmış soğutulmuş su

Yapılışı: Salataklıkların kuplarını derin kesmeden temizleyip güzelce yıkıyoruz ve bidonumuza yerleştiriyoruz. Üzerine sirke, şeker,karabiber, tuz, biber ve kereviz yaprağı soğanı, sarımsak temizleyip bölerek salatalıkların üzerine ilave ediyoruz.Ben 2 küçük acı biber ve kereviz yaprağı koydum minacık bir parça.
Bidonun kapatılabilecek kadar su ilave ediyoruz.Ağzını sıkıca kapatıp ters çevirip bir gece tezgahın üzerinde bekletip çünkü akabilir daha sonra yerlerine kaldırıp arada sırada göz atıyoruz çünkü taşabilirler. Ayrıyeten olur da tuzu az gelebilir bu yüzden bi iki gün sonra açıp suyunun tuz oranına tadarak bakıp azsa 1-2 kaşık daha tuz ekleyebilirsiniz 3-4 hafta sonra yenebilir.

Fasulye Turşusu

Malzemeler
2-3 kilo turşuluk diri çıtır taze fasulye 
1 Baş Sarmısak
1 çay bardağı sirke
5 yemek kaşığı kaya tuzu
İsteğe bağlı acı küçük turşuluk biberler 
İsteğe bağlı  kereviz yaprağı veya sapı
1 baş soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 silme yemek kaşığı şeker
5 tane nohut
bidonu dolduracak kadar kayanatılmış soğutulmuş su

Yapılışı: Fasulyeleri yıkayıp ayıklıyoruz. Bir tencerede su kaynatıyoruz ayıkladığımız fasulyeleri kaynayan suda çok az bir süre bir tıkırdıyacak kadar haşlayıp hemen süzüp soğuk sudan geçiriyoruz bir tepsiye dizip soğutuyoruz. Ben akşam bu işlemi yapıp sabah kurdum. Soğuyunca fasulyeleri bidona yerleştiriyoruz. Üzerine sirke, şeker,karabiber, nohut, tuz, biber ve kereviz yaprağı soğanı, sarımsak temizleyip bölerek fasulyelerın üzerine ilave ediyoruz.Ben 2 küçük acı biber ve kereviz yaprağı koydum minacık bir parça.
Bidonun kapatılabilecek kadar su ilave ediyoruz.Ağzını sıkıca kapatıp ters çevirip bir gece tezgahın üzerinde bekletip çünkü akabilir daha sonra yerlerine kaldırıp arada sırada göz atıyoruz çünkü taşabilirler. Ayrıyeten olur da tuzu az gelebilir bu yüzden bi iki gün sonra açıp suyunun tuz oranına tadarak bakıp azsa 1-2 kaşık daha tuz ekleyebilirsiniz 3-4 hafta sonra yenebilir.

turşu yapılışı

Karışık Beyaz Lahana Turşusu (10 kiloluk bidon için)

Malzemeler
1 top beyaz Lahana
1 kilo karnıbahar
1 kilo havuç
2 Baş Sarmısak
2 çay bardağı sirke
7 yemek kaşığı kaya tuzu
İsteğe bağlı acı küçük turşuluk biberler 
İsteğe bağlı  kereviz yaprağı veya sapı
2 baş soğan 
2 tatlı kaşığı karabiber
2 silme yemek kaşığı şeker
7 tane nohut
bidonu dolduracak kadar kayanatılmış soğutulmuş su

Yapılışı: çok büyükse lahananınız benim gibi önce narince dışdan yaprakları soymaya başlayıp bir kısmını sarmalık ayırabilirsiniz iç kısmına yaklaşınca küçük parçalara bölüp yemek tuzu ile iyice karıştıştırıp 1 saat bekletiyoruz. Havuçları soyup büyükce parçalara bölüyoruz. Karnıbaharı temizleyip ellimizle çiçeklerini biraz ayırıp küçültüyoruz. Lahanalar tuzun etikisi ile biraz küçülünce havuç, karnıbahar ve lahanaları bidona yerleştiriyoruz.

Üzerine sirke, şeker,karabiber, tuz, biber ve kereviz yaprağı soğanı, sarımsak temizleyip bölerek turşunun üzerine ilave ediyoruz.Ben 3 küçük acı biber ve kereviz yaprağı koydum minacık bir parça.
Bidonun kapatılabilecek kadar su ilave ediyoruz.Ağzını sıkıca kapatıp ters çevirip bir gece tezgahın üzerinde bekletip çünkü akabilir daha sonra yerlerine kaldırıp arada sırada göz atıyoruz çünkü taşabilirler. Ayrıyeten olur da tuzu az gelebilir bu yüzden bi iki gün sonra açıp suyunun tuz oranına tadarak bakıp azsa 1-2 kaşık daha tuz ekleyebilirsiniz 3-4 hafta sonra yenebilir.  Afiyet olsun.

turşu nasıl kurulur
tursu

1 yorum:

  1. Merhabalar, kışlık hazırlıklar çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı hafta sonları.

    Saygılar.

    YanıtlaSil

bir hesabınız olmasa da Anonim olarak fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorumunuz için Teşekkür ederim.