22 Haziran 2015 Pazartesi

Sirkeli Patlıcan Böreği

Selamün Aleyküm,

Bu Ramazan da değişik bir börekle ağırlamak istedim konuklarımı. Aşağıdaki malzemlerden 10-15 kişilik bir tepsi börek çıkıyo az yapmak isterseniz malzemeleri yarılamanız yeterli. 
Kıymalı sirkeli börek tarifinide bu linkden  inceleyebilirsininiz http://gulihan.blogspot.com.tr/2014/07/sirkeli-borek.html

Patlıcan böreği
Börek
Sirkeli Patlıcan Böreği

Malzemeler
iç malzemesi: 5-6 tane patlıcan, 4 soğan, 2 dış sarmısak, 1 patates, 2 kırmızı biber, 2 yeşil biber, 1 kaşık tereyağı, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 çay kaşığı karabiber, sumak, köri. 1 yemek kaşığı sirkesi, tuz.
10 yufka
Sıvı malzemeler:  2 yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 bardak süt, 1 bardak su, yarım bardak sıvı yağ,1 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı sirke, 1 çay kaşığı kabartma tozu,tuz.

Patlıcanlar soyulur küp küp doğranıp tuzlu suda 10 dk bekletilir. Biber temizlenir ayıklanır ve ince ince doğranır, sıvı yağ tebcereye konur. Soğan ve sarmısak ayıklanır ince ince doğranır biberler kavrulunca soğanda eklenir. Patates soyulur rendelenir oda tavaya eklenir. Patlıcanlarda iyice sıkılıp suyu acı suyu çıkarılır onlarda tencereye eklenir. Yüksek ateşde sürekli karıştırarak pişirilir. İyice kavrulunca ocak kapatılır.
Sıvı malzemelerin hepsi bir kapta iyice karıştırılır. Tepsinin altı yağlanır.

1 yufka yayılır sıvı malzemeden bir kepçe ile bütün yufka ıslatılır. BU şekilde iki yufka daha konur.
Alta 3 yufka olunca patlıcanlı karışım yarısı iyice yayılır. 3 yufka daha aynı işlemle konur.
Kalan patlıcanlı malzeme yayılır ve kalan yufkalarda üzerine her kata sıvı karışımı dökereK en üste kalan sıvı karışımı dökülür.
190-200 derecede iki tarafıda kızarı caya kadar pişirilir. Piştikden sonra fırından çıktıkdan 5 dk sonra böreği tepsiden ayarıp ters çevirseniz üst kısmıda yumuşacık olur. 

Çocukların dahi yediği bir börek oldu misafirler tarafından beğenildi patlıcanlı diye çekinmeyin:).

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

bir hesabınız olmasa da Anonim olarak fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorumunuz için Teşekkür ederim.