24 Haziran 2015 Çarşamba

Püreli Patlıcan Oturtma

Selamün Aleyküm,

Dün misafirlerime karnıyarık yapıcam derken oturtma yapayım dedim sonra yanına patates kızartayım derken püreli oturtma nasıl olur denesem dedim daha önce tarifi görmedim duymadım ama tabiki varmış tarifler bu da benceli hali :).
İftar menüsü

Püreli Patlıcan Oturtma 

12 kişilik


Malzemeler: 3-4 patlıcan, 500 gr kıyma, 4 soğan, 2 dış sarmısak, 3 domates, biber ve domates salçası, 2 kaşık sirke, tuz, sıvıyağ, kimyon, sumak, kori, karabiber. 
Püre için: 6 patates, 1 bardak süt, 1 kaşık tereyağı, muskat, tuz, karabiber. 


Patlıcanları alaca soyuyoruz. 1 parmak kalınlığında yuvarlak kesip 10 dk tuzlu suda bekletiyoruz. Buarada kıymayı bir tavaya alıp kavurmaya başlıyoruz. soğan ve sarmısağı ince kıyıyoruz. Kıyma suyunu çekince soğan ve bir dış sarmısağı ekliyoruz. Kavrulunca 1 kalık domates yarım kaşık biber salçasını eklıyoruz. Baharatları ve tuzu ilave ediyoruz.

Yarım bardak su ekliyoruz biraz daha kavurup kapatıyoruz. 1 kaşık sirkeyi içinede ilave edip karıştırıp bekletiyoruz.
Patlıcanları bir tavada iki tarafı kızarana kadar kızartıp borcamımıza diziyoruz. Kızartma işlemi için çok yağ kulanmanıza gerek yok zaten fırında da pişicek.
Dizme işlemi bitince tavaya yarım su bardağı su koyup 1 diş sarmısak rendesi, tuz ve 1 kaşık sirkeyi ilave edip patlıcanların üzerinde gezdiriyoruz.
Kıymayı üzerine düzgünce yayıp fırının turbo kısmında 20- 30 dk yemek özleşene kadar pişiriyoruz. 


Patatesleri haşlayıp soyuyoruz. Püre haline getirip 1 kaşık tereyağı ve 1 bardak sütü azar azar ilave ederek tencerede 5-10 dk pişiriyoruz iyice kıvamını alınca baharatları ekleyip altını kapatıyoruz. 


Servisden 20 dk önce pişen patlıcanların üzerine güzelce yayıyoruz. Fırının üst kısmına yakın şekilde borcamı yerleştiriyoruz üzeri kabarıp kızarıncaya kadar pişiriyoruz fırından çıkınca hemen servis etmeli patates sonra dönebiliyor lezzetınde fark olmuyor ama görsel olarak fırından ilk çıkış hali güzel afiyet olsun. 





1 yorum:

bir hesabınız olmasa da Anonim olarak fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yorumunuz için Teşekkür ederim.